Április 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
 << <   > >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Keresés

Egyéb

Body.Builder.Hu
MuscleBuilder FĂłrum
Body.Builder Chat
Shop.Builder
DrugsBunny.Net

MuscleBuilder FĂłrum Legfrissebb

Sülve, főve vagy nyersen? - Dedócikk!

2008. Jan. 21.

Permalink 13:42:01, Kategóriák: edzés  

Sülve, főve vagy nyersen? - Dedócikk!

Na, ez már az über, szóval nemhogy dedócikk, ez már kisegítő iskola jellegű cikk, de sajnos szükséges.

Szögezzük le: az ember egy gondolkodó lény. Legfontosab eszközünk az agy, majdnem mindenkinek van!

Így kézenfekvő dolog, hogy nem szabadna arról írnom, hogy amikor étrendet állítunk össze, az alapanyagokat nyerseny vagy sütve/főzve mérjük!

Gondolkozzunk csak el két szempont szerint:

1. Hogyan tudjuk megvásárolni az alapanyagot? A hentes vajön sülve, vagy nyersen adja el nekünk a csirkét? A rizst főzve vesszük meg? (Az okoshülyék ne is próbálkozzanak a kínaival és az éttermekkel!) Ha a hentesnél nyersen vesszük a csirkét, nekünk az étrendben sütve kell számolnunk?

2. Honnan tudnánk pontosan, hogy valaki milyen módon főz vagy süt meg egy alapanyagot, vagy milyen más módon készíti el, honnan tudnánk pl. azt hogy pontosan mennyi vizet használ ha nincs erre szabvány? Vajon eltérő ideig, eltérő fajta, eltérő mennyiségű vízben főzött rizs ugyanannyi vizet fog magába szívni és ezáltal a súly növekménye ugyanannyi lesz? Ha a húst valaki 2 perccel tovább süti, ugyanannyi lesz a súlya?

3. Az egészen elképesztő hitetlen hülyéknek: a tápanyagtáblázatban benne van-e vajon hogy az "értékek megtisztított, nyers alapanyagra vonatkoznak?" (ne gondolkozz, EZZEL kedződik!)

Miután ezeket a kérdéseket nagyjából megpróbáltuk tisztázni magunkban, gondolkozzunk egy gyakorlati példán!

Tudjuk, hogy a húsok, így a csirke tápanyagtartalma kb. 20%, tehát 100g-ban kb 20g van. (Lehet a valós érték eltérő, én ennyivel számolok, mert ennyi minimum megvan.)

Hagyjuk figyelmen kívül a fenti 3 pontot. Vajon ez a nyers csirkére, vagy sült csirkére értendő?

Mi történik ha a csirkét megsütjük? Könnyebb lesz, kimegy belőle a víz, ugynis minden húsnak, élve vagy holtan, de jelentős a víztartalma. Az emberi test víztartalma pl. 78%!

Ha megsül a hús, száraz lesz. Ha most "okosan" azt gondoljuk, ennek a 20%-a a fehérje - akkor mi a többi?

A sült csirke, víz nélkül gyakorlatilag 100% fehérje. Pont. (Hiszen a hús fehérjéből épül fel, szinte 100%-ban.) Ez a magyarázata egynémely agykombájnok csodálkozásának hogy "megnő a csirke fehérjetartalma". Természetes hogy "megnő", de persze nem nő meg, csak arányban "változik." A csirke megadott fehérjetartalma abszolút fehérjetartalom, nem pedig szárazanyagra vonatkoztatott!

A csoda abban van, hogy a rizs szénhidráttartalma főzéskor "csökken" ha hülyén gondolkodunk, hiszen tömege megnő a beszívott víz mennyiségével többszörösére.

Konklúzió:

Amikor egy étrendben alapanyag mennyiségeket adnak meg, nem találgatnak azon, hogy te vajon milyen módon készíted el az ételt!

Ha étrendről és tápanyagtáblázatról vagy szakácskönyvról beszélünk, MINDIG a feldolgozatlan, megtisztított (pl. csirkemell filézve, tojás héj nélkül) élelmiszer súlyáról beszélünk!

Tehát egy kiló nyers csirke fehérjetartalma kb. 20%, 200g
Egy kiló száraz rizs szénhidrát tartalma kb. 75%, 750g
Egy kiló nyers zabpehely szénhidráttartalma kb. 66%, 660g

Találós kérdés: egy tojás fehérje tartalma 3g, mi lesz ha megsütjük?

Ugyanúgy 3g lesz, a 3g ugyanis abszolút, nem % érték, lehet hogy a tojás súlya sütve nem ugyanannyi, de ez kit érdekel?

Blog.Builder

A Blog.Builder.Hu a gyúrósok blogja!

Olvasd minden nap, a legjobb gyúrósok blogjait. Ha te is gyúrós vagy, és szeretnél gyúrósokkal együtt blogolni, jelentkezz!

Shop.Builder.Hu

powered by
b2evolution